W sam raz na na coraz dłuższe wieczory.
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 300 ml mleka
- pół szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 laska kory cynamonowej (może być pół łyżeczki cynamonu mielonego)
- 1 papryczka chili
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę pokruszyć na małe kawałki. Do rondla wlać mleko i śmietanę, wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu,ciągle mieszając,doprowadzić do wrzenia. Całość zdjąć z ognia. Do mikstury dodać czekoladę, dodać cukier, cynamon oraz pokrojone drobno chili i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień, postawić rondel ponownie na gazie i podgrzewać całość jeszcze kilka minut (nie gotować), mieszając od czasu do czasu. Rozlać do filiżanek i podawać na gorąco. Można udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz