czwartek, 31 października 2013

Ciasto dyniowe z pomarańczowym posmakiem



Składniki:


  • 750g dyni (obranej i pokrojonej na kawałki)
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 120g brązowego cukru
  • 2 łyżki brązowego rumu
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru (może być mielony)
  • 2łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 4 jajka
  • 150ml płynnej słodkiej śmietanki
  • 80g mąki
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania góry
Wykonanie:
Dynie wrzucić do garnka razem z wodą i solą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania, gdy dynia jest już miękka ściągnąć pokrywkę i odparować resztę wody. Po odparowaniu dynię ściągnąć z ognia i zmiksować, następnie dodać masło, cukier, rum, imbir,  skórkę pomarańczową i mieszać, aż masło się rozpuści. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy jajka i śmietankę i wszystko ubijamy trzepaczką do piany. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto zostawiamy na 15-20 minut w  temperaturze pokojowej, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Foremkę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 45-55 minut. Po wyjęciu z foremki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz