Składniki:
- 750g dyni (obranej i pokrojonej na kawałki)
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 50g masła
- 120g brązowego cukru
- 2 łyżki brązowego rumu
- 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru (może być mielony)
- 2łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 4 jajka
- 150ml płynnej słodkiej śmietanki
- 80g mąki
- 150g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania góry
Dynie wrzucić do garnka razem z wodą i solą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania, gdy dynia jest już miękka ściągnąć pokrywkę i odparować resztę wody. Po odparowaniu dynię ściągnąć z ognia i zmiksować, następnie dodać masło, cukier, rum, imbir, skórkę pomarańczową i mieszać, aż masło się rozpuści. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy jajka i śmietankę i wszystko ubijamy trzepaczką do piany. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto zostawiamy na 15-20 minut w temperaturze pokojowej, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Foremkę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 45-55 minut. Po wyjęciu z foremki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz