środa, 18 grudnia 2013

Mak z bakaliami i kluskami


Przepis
(dla 4-6 osób)
  • mak – 250g
  • mleko – 3 szklanki
  • masło – 100g
  • miód – 6 łyżek
  • bakalie – 300g (rodzynki, migdały, żurawina, daktyle, morele, figi)
  • kandyzowana skórka z cytrusów – 5 lyżek
  • granat – 1 szt
  • mąka pszenna – 250g
  • mąka twarda – 250g
  • jaja – 5szt
  • oliwa – 5 łyżek
  • orzechy włoskie
  • sól
  •  
Z mąki, jaj i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 40 minut. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy 35-40minut. Odcedzamy i mielemy przez bardzo drobne sitko trzy razy. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy bakalie, skórki i smażymy pięć minut na małym ogniu. Dodajemy mak i jeszcze dziesięć minut smażymy mieszając.
Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na cienkie plastry. Posypujemy mąką i zwijamy w rulony. Kroimy na paski grubości 3-4 mm, rozdzielamy na pojedyncze paski.
Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i skrapiamy oliwą.
Łączymy kluski z masą makową przekładamy do miseczek i dekorujemy orzechami i pestkami granatu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz